Uit veel onderzoeken blijkt dat feedback van grote waarde is voor leerlingen (Hattie, 2010). Daarom worden er in veel lessen vragen gesteld aan leerlingen om te testen of zij de leerstof onthouden en begrepen hebben. Wanneer een leerling dan het juiste antwoord geeft kunnen we verder naar de volgende vraag. Helaas is het zo dat er hierbij vaak een handjevol leerlingen aan bod komt. Jammer, want de toets laten we ook maken door de hele klas…
Door gebruik te maken van digitale student response systems kun je heel snel zien hoe alle leerlingen scoren. Leerlingen krijgen direct feedback op hun antwoorden en zien dus waar ze staan. Moet er nog meer geleerd worden, heb ik nog uitleg nodig of doe ik het eigenlijk al heel goed?
Na veel gewerkt te hebben met Socrative heb ik vandaag in mijn les Kahoot gebruikt om de leerstof over de Tweede Wereldoorlog nog eens te herhalen. Het mooie aan de quiz in Kahoot is dat de leerlingen beperkt de tijd krijgen om antwoorden te geven. De dertig seconden bleken overigen erg ruim te zijn voor korte meerkeuze vragen, maar dat kun je zelf instellen. Mooi is dat tijdens de denktijd niet te zien is welke antwoorden veel gekozen worden, leerlingen beïnvloeden elkaars keuze dus niet. Na de verstreken tijd verschijnt het juiste antwoord in beeld, aangevuld met een staafdiagram waarin aangegeven is hoe vaak een bepaald antwoord gekozen is. Deze informatie geeft meteen de mogelijkheid om door te praten over de antwoorden. Hoe kan het dat twee antwoorden even vaak gekozen zijn, waarom is een keuze gemaakt? Als docent kun je het tempo aangeven en doorgaan naar de volgende vraag. Dit geeft de ruimte om uitleg interactief te maken, direct vraag en antwoord gevolgd door evaluatie met de groep.
Kahoot geeft na iedere vraag ook een ranglijst van alle leerlingen. Wie scoort op dat moment de meeste punten? Dit zorgt voor een leuk competitie element in de les. Hoewel het belangrijk is te benadrukken dat het om de inhoud gaat en niet per se om de punten zorgt deze competitie wel voor een zekere gedrevenheid bij leerlingen.
Wanneer de totale quiz afgerond is geef Kahoot de mogelijkheid om een uitgebreide rapportage te bekijken. Een overzichtelijk Excel-sheet met daarin scores per vraag, zodat je kunt zien waar de aandacht in volgende lessen aan besteed moet worden. Ook geeft Kahoot bij iedere vraag aan welk antwoord de leerlingen gekozen hebben. Toch mis ik de rapportage zoals Socrative die heeft met alle antwoorden van een leerling op één pagina.
Een groot pluspunt van Kahoot is het werken met een denktijd per vraag en daarna automatisch de score. Ook het competitie-element is erg leuk. De competitie mogelijkheid van de space race in Socrative is helaas maar voor 10 personen geschikt, meerdere raketjes zijn er niet, en in Kahoot doet iedereen mee. Naast tijd en competitie ziet Kahoot er ook gewoon mooi uit, het oog wil ook wat!
Stop ik nu met het gebruiken van Socrative? Waarschijnlijk niet, maar ik ga Kahoot er zeker naast gebruiken. Belangrijkste is dat het past bij de doelen van de les en niet gebruikt wordt om maar iets met de smartphone te doen in de les…